BİTKİ ANALİZ ve TALEP FORMU

Bitki Analizleri İçin Örnek Alma

Toprak analizlerinin tamamlayıcısı olan bitki analizleri, toprakta bulunan besin maddesi miktarını değil, bitkinin topraktaki besin maddesinden ne kadar yararlanabildiğini gösterir. Toprak analiz sonucunda besin maddesi noksanlığı görülmediği halde, bitkide bazı noksanlıklar söz konusu olabilir. Toprak analizi yanında bitki analizlerinin de yapılması, gübreleme programının daha doğru hazırlanmasını ve sorunların daha kesin çözümlere ulaşmasını sağlayacaktır.

Yaprak Örneği Alma Zamanı ve Şekli

Tarlada, bahçede ve serada U veya X şeklinde yürüyerek ve bir ağaç atlanarak omuz hizasındaki o yıla ait güneş gören sürgünlerden alınmalıdır.

Bağ

Çiçeklenme sonu veya Haziran ayında meyve olgunluk başlangıcında (meyveye ben düştüğünde) sürgünlerde ilk salkımın karşısındaki veya bir yaprak yukarısındaki gelişmesini tamamlamış yapraklar sapıyla birlikte ve bir omcanın 4 yönünden olmak üzere 25 omcadan 100 adet yaprak örneği alınmalıdır.

Zeytin

Kasım-Aralık aylarında (meyve olgunluk başlangıcında) o yıla ait sürgünlerin ortasındaki karşılıklı bir çift gelişmesini tamamlamış yaprak sapıyla birlikte ve ağacın 4 tarafından 8 adet olmak üzere 25 ağaçtan 200 adet yaprak alınmalıdır.

Narenciye

Eylül-Ekim aylarında o yılın ilkbahar dönemindeki meyve olmayan sürgünlerden yaprak örneği alınmalıdır. Bir ağacın 4 tarafından 25 ağaçtan 100 adet yaprak alınmalıdır.

Çilek

Haziran-Ağustos ayında (hasat sonundan başlayarak 6 hafta içinde) en genç, gelişmesini tamamlamış üçlü yaprak gurubunun ortasından 100 adet sapsız yaprak alınır.

Nar

Ağustos-Ekim aylarında o yıla ait uç sürgünlerinin ortasındaki gelişmesini tamamlamış yapraklar sapıyla birlikte bir ağacın 4 tarafından olmak üzere 25 ağaçtan 100 adet yaprak alınmalıdır.

Elma, Armut, Erik, Kayısı, Kiraz, Şeftali, Badem

Tam çiçeklenme döneminden 8-12 hafta sonra o yıl içerisinde gelişmesini tamamlamış meyvesiz sürgünlerin sap dahil orta yapraklarından 25 ağaçtan 100 adet yaprak alınmalıdır.

Domates

Birinci döldeki meyve ceviz iriliğine ulaştığında yaprak örneği alınır. Büyüme tepesine en yakın yerde gelişmesini tamamlamış olan genç dalın orta kısmındaki yapraklar örnek almaya uygun olup bir bitkiden 1-2 yaprak olmak üzere toplam 30 yaprak alınmalıdır.

Patlıcan , Biber ve Hıyar

Birinci döldeki meyveler kendini göstermeye başladığı zaman yaprak örneği alınmalıdır. Büyüme tepesine en yakın normal iriliğini almış gelişmesini tamamlamış genç yaprak örnek almaya uygundur. Bir bitkiden 1-2 yaprak olmak üzere üçünden de 50 şer yaprak alınmalıdır.

Alınan örnekler bez ya da delikli naylon torbalara konularak en kısa zamanda laboratuara ulaştırılır.


Hizmetlerimiz hakkında daha detaylı bilgi ve talepleriniz için lütfen iletişime geçiniz.